A nyári szünet véget ér és a héten az európai szezon utolsó előtti futamát tartják Belgiumban! A világbajnoki küzdelem ugyan még nem dőlt el, de a következő néhány futam eredménye kritikusan hat majd a hajrára! Spa egy legendás és csodálatos helyszín, ettől jobb visszatérő futamot nem is kívánhatna egy rajongó sem!

Eau Rouge, a naptár egyik leghíresebb kanyarja

A pálya és várható időjárás

Egykoron Spa majdnem 2-szer olyan hosszú és még a mainál is gyorsabb pálya volt

Spa Francorchamps 7km-es hosszával a leghosszabb kör a versenynaptárban. Mielőtt mai formáját elnyerte, Spa 13km hosszú, szélvészgyors és életveszélyes pálya volt! Hossza és fekvése miatt nem csupán kanyarjai és tempója, hanem időjárása miatt is legendás, nem egyszer megtréfálja a legrutinosabb pilótákat is. 

Alapvetően erőpályáról van szó, a pálya első és harmadik szektora egyértelműen a végsebességről és motorerőről szól, a második szektorban egy jó kasztnival sokat lehet hozni, de a futamon előzés szempontból érdemesebb az első és harmadik szektorra állítani az autót. Ezek után nem meglepő, ha a Mercedes és a Ferrari közelharcára lehet számítani normál körülmények között, ám az időjárás erősen beleszólhat ebbe a párbajba, nézzük mit jósolnak a hétvégére!

Érdekes hétvégére számíthatunk jelen állás szerint…

A mostani előrejelzés alapján várható trükkös és hideg körülmények az eddigieket látva egyértelműen Hamiltonnak kedveznek, normál körülmények között is versenyképes lenne valószínűleg, de elnézve Vettel és a Ferrari vergődését az esőben, egyelőre inkább a britnek van több oka mosolyogni…

Vajon az eső falba állítja Vettel és a Ferrari bajnoki reményeit? (fotó: f1.com)

Természetesen az is igaz, hogy az esőben senki és semmi nem garantálja, hogy bárki is célbaér, de 24 pontos előnyében Hamiltonnak elegendő végigmenni, Vettelnek kell nagyobb kockázatot vállalnia ebben az esetben! A helyzet az, hogy a semleges szurkolóknak nagyon kellene egy Vettel győzelem és egy minél gyengébb Hamilton szereplés, hogy ne dőljön el túl korán a cím sorsa, a következő 3 futam (Belgium, Olaszország és Szingapúr) eldöntheti ezt a meccset kettejük között. A motorok és a fékek ezen a 3 futamon óriási terhelést fognak kapni, Belgium és Olaszország eszeveszett átlagtempót ígér száraz körülmények között, Szingapúrban pedig a meleg mellett óriási páratartalom is várható, így a műszaki hibák sem kizárhatóak!

A motorokat és a fékeket nagyon nagy terhelés éri majd a következő 3 hétvégén

Műszaki hiba nélkül akár eső lesz, akár nem, Mercedes és Ferrari párbaj várható, szárazon most erősebbnek érzem a Ferrarit, esőben pedig a Mercedest. Pár nap és minden kiderül!

0 válaszok

Hagyjon egy választ

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?