Fernando Alonso 17 éves karrierje nem szűkölködött gyönyörű pillanatokban. Miután az idei szezon nyári szünetében bejelentette visszavonulását, mi is megemlékezünk a spanyol zseniről egy szubjektív top 10-es listával!

10 – Azonnali futamgyőzelem a Ferrarival

Alonso rögtön élete első Ferraris futamát megnyerte 2010-ben Bahreinben (fotó: LUCA BRUNO/AFP/Getty Images)

2010-re a Ferrari megvált Kimi Raikkönentől és Alonsot ültette a balesetéből visszatérő Felipe Massa mellé. Az új Ferrari versenyképesnek bizonyult, Alonso rögtön első Ferraris futamán győzedelmeskedni tudott, miután Vettel kipufogó problémája miatt lelassult!

9 – Lázasan dobogón a hőségben

2003 – Malajzia, Alonso betegen is jó volt egy dobogóra (fotó: McLaren)

Miután azon a szombaton az akkor legfiatalabb Pole Pozíciót szerző pilótává vált, Alonso számára minden adott volt egy jó szerepléshez, de egész hétvégén lázzal küzdött, a maláj hőség pedig olaj volt a tűzre. Végül a győzelem elmaradt, de dobogóra állhatott, ami így is fantasztikus teljesítmény volt.

8 – 18. helyről Monacoban a mezőny leggyengébb autójával

Minardi ide vagy oda, Alonso megmutatta, hogy számolni kell vele! (2001 – Monaco, fotó: f1.com)

Ugyan a Minardi még a mezőny hátsó végétől is nagyon messze volt, a 19 éves Alonso így is óriásit villantott Monacoban! Szombaton az időmérőn a 18. helyre kvalifikálta magát, (akkoriban 22 autó volt a mezőnyben és rendszerint a 2 Minardi volt az utolsó 2) miközben 1,5 másodperccel verte csapattársát és alig 5 tizedre volt Jenson Button Benettonjától!

7 – Győzelem Vettel ellen az éjszakában

8 évvel ezelőtt a Ferrari Alonsoval szinte meglepetésnek ható győzelmet aratott

2010 végül Alonso egyik legzseniálisabb szezonjának bizonyult, óriási munkával küzdötte magát abszolút esélyessé és végül csak a Ferrari elhibázott taktikája a szezonzáró Abu Dhabi Nagydíjon tudta elvenni tőle a 3. VB címet…Szingapúrban viszont még minden összejött: szombaton egy zseniálisan elkapott körrel sikerült az esélyesebbnek tűnő Vettel elé kerülni, majd a futamot is sikerült behúzni, hiába tartotta a német folyamatosan nagy nyomás alatt, Alonso nem tört meg!

6 – Siker hazai pályán, a mezőny közepéből

Azon a vasárnapon Alonso megállíthatatlan volt, hiába a gyenge időmérő, végül ő állt a dobogó tetején (fotó: f1.com)

Alonso Ferraris korszaka alatt 2-szer állt közel a VB címhez: 2010 és 2012, mindkétszer Vetteltől szenvedett vereséget. Noha nem kapott olyan erős autót az olaszoktól, mint német vetélytársa a Red Bulltól, Alonso a közepesen erős Ferrarikkal is csodákat művelt! 2012-ben pl. a Valenciában tartott Európa Nagydíjon a 11. helyről rajtolva átrágta magát a mezőnyön és végül nyert, nem kis meglepetést okozva ezzel a nézőknek!

5 – Az utolsó Ferraris futamgyőztes Monzában

Alonso 8 évvel ezelőtti sikere óta nem nyert a Tifosi előtt az Ágaskodó Lóval senki (fotó: formulapassion.it)

2010-ben nem csupán első Ferraris futamát, de első Ferraris Olasz Nagydíját is megnyerte Alonso. Azóta a futamgyőzelem közelében sem járt az olasz istálló a hazai pályáján, Vettel ide vagy oda…Alonso aznap ismét bizonyította, hogy nem törik meg a nyomás alatt, pedig Button komolyan támadta a futam alatt, Alonso megtette, amit meg kellett tennie!

4 – Az első VB cím: 2005, Brazília

2005-ben új vér került a Forma 1-be, megtört Schumacher 5 évig tartó uralma! (fotó: f1.com)

Alonso 2005-ben végül révbe ért: 4 évvel bemutatkozása után megnyerte az első VB címét a 2-ből. Akkor ő volt a legfiatalabb világbajnok, Kimi Raikkönen és a McLaren mindent megtett, de Alonso higgadt versenyzéssel bejött a címhez szükséges 3. helyen Brazíliában. Kiegyensúlyozott és erős teljesítményt nyújtott egész évben, ez később védjegyévé is vált, mint feljebb is láthattuk.

3 – Győzelem a megállíthatlan gőzmozdony ellen

Alonso Schumacher előtt 2005-ben Imolában

A 2005-ös első címhez vezető úton Alonso komoly kiképzést kapott. Imolában az egész évben a gumikkal küszködő Ferrari életre kelt Schumacher alatt, aki nemes egyszerűséggel átgázolt a mezőnyön, majd Alonso mögött találta magát! A fiatal spanyol pilóta ekkor mutatta meg először igazán, mennyire kötélből vannak az idegei, mert hiába Schumacher nyomása hosszú körökön át, Alonso ellenállt és nyert! (1 évvel később ugyanitt lejátszották a visszavágót, akkor Schumacher nyert)

2 – Megalázni a Legendát esőben

Alonso Schumacher előtt, olyan körülmények között, melyben a német Legenda is otthonosan mozgott (World Copyright: Charles Coates/LAT Photographic ref: Digital Image ZK5Y4601)

A 2006-os világbajnoki győzelemért folyó harcban Alonso és Schumacher egyaránt időbüntetést kapott az időmérőre, így hátrébbról rajtoltak a szokásosnál. Az sem könnyítette sokat a dolgukat, hogy a Hungaroringen addig nem volt esős verseny, így a mezőny egy teljesen új arcát ismerhette meg a mogyoródi aszfaltcsíknak! Schumacher és Alonso egyaránt kiválóan ment esőben, ezért is marad emlékezetes, mikor a spanyol körbeautózta a 7-szeres világbajnok élő legendát! Később ugyan kiesett, de a manőver örökre az emlékezetünkben marad!

1 – Az első futamgyőzelem, lekörözve a valaha volt legsikeresebb pilótát 

2003-ban itthon nyert először a még mindig fiatal Alonso (HUNGRÍA DEPORTES EUROPA REUTERS)

Mi más lehetne a legszebb pillanata, mint az első futamgyőzelem? Szombaton pályarekordot futott az időmérőn, vasárnap pedig nem volt ellenfele, domináns, ellenállhatatlan stílusban aratta első sikerét. Ha mindez nem lenne elég, a futam alatt lekörözte Schumachert, amit nem sokan mondhatnak el magukról rajta kívül! 

0 válaszok

Hagyjon egy választ

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?