Sokan támadják a négyszeres világbajnokot, hogy hiába a Ferrari jó autója, Vettel már tavaly is túlságosan sokat hibázott. Kicsit vizsgáljuk meg alaposabban, hogy tényleg ennyit hibázik Vettel?

Egy bizonyos: Vetteltől nem idegen a teljesen felesleges, ki nem kényszerített hibázás…(fotó: motor1.com)

Nézzük meg elsőként mi történt Vettelel a nehezen megszerzett VB címeinek évében (2010,2012)! 

2010-ben rögtön a szezonnyitón Bahrainben elbukott egy szinte biztos győzelmet műszaki hiba miatt, Ausztráliában (hasonló körülmények között, mint idén Németországban) kiesett, súlyos pontokat elbukva. Kínában az újabb trükkös futamon 6. helyen végzett (míg Hamilton 2. lett) . Törökországban teljesen feleslegesen volt túlságosan agresszív Webber ellen a hátsó egyenesben előzés közben és végül összeütköztek (ez az erőszakos terelés tavaly Szingapúrban hasonlóan súlyos következményekkel járt). Angliában rögtön az első kanyarban ütközött Webberrel és végül hátulról kellett visszajönnie, Magyarországon megbüntették, mert a Safety Car fázis alatt nem tartotta be a maximális távolságot (azóta sem láttam senkit ilyesmiért büntetést kapni…), így ismét elúszott egy győzelem, Belgiumban pedig egy ronda vezetői hiba miatt (megint trükkös körülmények között) Buttonnel ütközött és elbukott sok pontot, Koreában pedig megállt alatta az autó. 

Ez összesen 6 hiba Vetteltől 19 futam alatt, ami azt jelenti, hogy közel minden 3. futamon hibázott. A szerencse végül vele volt, Alonso és a Ferrari elrontotta a stratégiát Abu Dhabiban, a Red Bull pedig nem állt be Webber mögé korábban, így nyerhette meg első vb címét!

Vettelnek végül megkegyelmezett a szerencsee… EMIRATES GRAND PRIX F1/2010 – ABU DHABI 14/11/2010 – STARTING RACE © FOTO ERCOLE COLOMBO

Mi történt 2012-ben? 

Malajziában fölöslegesen ütközött és defekt miatt végül csak a 11. helyen végzett. Az Európa Nagydíjon vezető helyről kiesett műszaki hiba miatt, ugyanez megesett vele Olaszországban is. Vezetői hibából sokkal kevesebb volt, műszaki gondból továbbra is akadt, a Red Bull nem volt túl meggyőző, 50 pontos hátránya is volt, de Vettel 4 futamot nyert zsinórban a nyári szünet után, a szerencse pedig ismét mellé állt, hiszen Alonsot kiejtette Grosjean közvetlenül a rajt után Belgiumban. Abu Dhabiban hiába nyerte meg az időmérőt, nem tudtak elegendő mintát adni az üzemanyagból, így Vettel a boxutcából küzdötte fel magát a dobogóra. A záró futamon a legrosszabbkor ütközött Bruno Sennával és nagyon nehézzé tette saját maga számára a VB cím megszerzését, de végül sikerült.

Miben hasonlít egymásra a 2 év? Abban, hogy a szezon második felére mindkét esetben a Red Bull nagyon keményen a mezőny fölé nőtt és Vettelnek szerencséje is volt.

Vettel nagyon megnehezítette a saját dolgát a szezonzárón 6 éve, de végül világbajnokhoz méltóan vezetve sikerült megszerezni a 3. címet (fotó: Youtube.com)

Mi történt az idén eddig és miben másabb az idei év, mint bármelyik Vettelnek?

2 zseniálisan lehozott futam után Vettel elrontotta Kínában a tempót és Bottasnak sikerült az elévágás, majd rossz stratégiai helyzetben rekedt a Safety Car miatt, Verstappen végül ki is lökte, de sikerült bementenie az autót pontszerző helyen. Bakuban utólag látható, hogy jobban járt volna, ha nem próbálja meg mindenáron megelőzni Bottast, Monacoban pedig nem sikerült a műszaki hibával küzdő Ricciardot megelőzni (ezt vehetjük félig hibának is, mert Monacoban, költői túlzással élve felnin is lehet nyerni, ha még megy az autó…). Spanyolországban teljesen eltévedt a Ferrari, Franciaországban nagyon benézte a rajt utáni első kanyart Vettel és kiütötte Bottast, tönkretéve a saját versenyét is. Németországban olyan hibát vétett, amit élete végéig fel fognak hozni, mindegy hány címet nyer még, teljesen biztosra vehető, hogy az a feltehetően 25pont nagyon fog hiányozni az év végén…

Sosem bocsátja meg a Tifosi, ha Vettel hockenheimi hibáján megy el egy újabb VB cím (fotó: Yahoo.com)

Idén eddig 3,5 hibát vétett (Monacoval együtt), ami nem feltétetlenül sok, de most egyelőre nincs olyan domináns és erős autó alatta, mint a Red Bull volt anno, cserébe Hamilton a Mercedesszel mindig jó egy győzelemre, ha Vettel hibázik. Ebben nagyon más az idei év, mint bármelyik korábbi, Vettelnek és a Ferrarinak nincs helye és tere hibázni, arról nem is beszélve, hogy a Ferrari 10 éve nem nyert címet, nagy a nyomás…Abban viszont mindenképp ismerős a helyzet, hogy idén is egy pokoli erős autóra és szerencsére lesz szüksége a német sztárnak a szezon második felében, hogy megszerezze 5. VB címét!

0 válaszok

Hagyjon egy választ

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?