F1 2021 – A jövő, amire vágyunk? (Fotó: Twitter)

Kiszivárgott a 2021-es F1-es autó egy koncepciója a mai nap folyamán. Nem véletlenül mondom, hogy egy koncepció, hiszen a kép jobb felső sarkában az F1 logó alatt a “Concept 2” felirat áll. Az eredeti elképzelések szerint az esztétikát megtartva, egy olyan sebességét tekintve is kiváló versenyautót kapunk, amivel könnyebb egymást követni, hogy jobb legyen a show!

Megjegyzés: az egyszerűség kedvéért, ha már Ferrari van a koncepciórajzon, akkor az idei Ferrarit hívjuk segítségképp az összehasonlításhoz!

Miben különbözik ez a koncepció a mostani autótól? Ugorjunk neki az elejétől, mert már rögtön az orr teljesen eltérő! Szépen kivehető, hogy ívesebb az orr maga, az első szárny gyakorlatilag faék egyszerűségű az ideiekhez képest: 2 nagy elem a szárny vízszintes részén, szemben az idei a Gilette Mach 9000-rel, oldalt magasra felhúzott terelő, ez a koncepció egyértelműen a 80′-as évek végét, 90′-es évek elejét idézi. Az orrnál oldalra kinyúló egy-egy szárnyacska érdekes, nehéz ebből a képből megállapítani, hogy merre ível, hová is terelné a levegőt.

Ferrari SF71H: Csapottabb orr, kicsi oldalsó terelő elem az első szárnyon! (Fotó: Wikipedia)
McLaren Mp4-4, 1988! Szépen látszik, honnan is jött az ihlet az első szárny koncepciójához! Fotó: 
Ferrari SF71H első szárny: Ezzel borotválkozni is simán lehetne…

Az első két képen jól kivehető, hogy az ún. “bargeboard” is nagyot változna, az autó teljes középső részével együtt: a Ferrari és sok más csapat alkalmazott furcsa alakú és terelőelemekkel körülölelt beömlő nyílás is komolyat egyszerűsödne. A képből ítélve az autó teste is kicsivel keskenyebb lenne, mint az ideiek, de ez lehet optikai csalódás is! A hátsó szárny is sokkal egyszerűbb, szélesebb lenne, semmi oldalsó bevágás. Sajnos a diffúzor ezen a képen nem látszódik, pedig abban lehet még a nagy megfejtés, hiszen az autók mögötti kavargó levegőben komoly szerepe van. Nyilván változott a Halo, ami akár a készülő Halo 4 is lehetne (pedig már évek óta játszható, nem értem miért kell kiadni megint :)))) ) és a cápauszonyok is teljesen eltűnnének.

Ferrari SF71 hátsó szárny: Mintha késsel szaggaták volna!
Ferrari SF71H Diffúzor: az idei ilyen, vajon mit rejt a koncepció?

Összességében egy jóval egyszerűbb autó lenne ez a koncepció, természetesen nehéz megállapítani, hogy jobb lenne-e a show ezzel a géppel, de mivel ez a “Concept 2”, ezért kár is sokat gondolkodni ezen! Hátha van valahol egy koncepció, ami inkább a “Ground Effect”-re épít, mint réges régen… :)

0 válaszok

Hagyjon egy választ

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?