Az olimpiai parkban elterülő Sochi Autodrom a Mercedes fenségterülete! Vajon idén sikerül őket legyőzni? (Fotó: MaxF1)

Az ázsiai szezon elindult, Hamilton szépen növeli a lépteit, a Mercedes bombaformában, míg Vettel és a Ferrari alól gyakorlatilag kicsúszott a talaj…A hétvégén Sochiban ennek a meccsnek a totális eldőlésére lehet számítani, Hamilton és a Mercedes olyan súlyos ütést vihet be, amiből már nincs felállás és Sochi ideális helyszín számukra!

A Sochi Autodrom (Fotó: F1.com)

2014-es megnyitása óta a Sochi Autodrom 3-as kanyarja az egyik kuriózum a naptárban, félelmetesen gyors ez a balos időmérőn, cserébe a pálya többi kanyarja közel sem ennyire karakteres, ráadásul a pálya is nagyjából sík, nincsenek izgalmas emelkedők/lejtők. Lényegében 90 fokos kanyarok tűzdelik a hosszabb-rövidebb egyeneseket, az utolsó szektor talán az igazán trükkös, rengeteg lassú kanyar van, ahol a mechanikus tapadás és a rövidebb tengelytáv sokat segíthet. A célegyenes után az első valódi kanyar (a 2-es) odébb van, így az élről indulni nem feltéve a kötelező a győzelemhez, kiváló szélárnyékot lehet fogni a rajt után, harmadik, ötödik helyről is lehet igazán jókat rajtolni. Az egyenesek miatt a motorerő kulcsfontosságú, így a Renault és a Red Bull, valamint a Honda erőforrással rendelkező autók nem valószínű, hogy meccsben lesz a hétvége folyamán, ez ismét Ferrari-Mercedes harc lesz.

Az aszfalt nagyon kíméletes a gumikkal, 1 cserével abszolválható várhatóan a futam, így a pályán kell dönteni jó eséllyel az első hely sorsáról. A Ferrari kitámad Vettellel, ami csúnyán vissza is üthet, ha szerencsétlenül alakul a hétvége. Normál körülmények között a Hiperlágy – Ultralágy 1 cserés variáció megoldhatónak tűnik, de legrosszabb esetben a Hiperlágy – Ultralágy – Ultralágynak működnie kell, de azzal már nagy hátrányba kerülhet Vettel, Hamilton várhatóan Hiperlágy – Lággyal végig fog menni. A Mercedes alapból is inkább a keményebb keverékekkel működik jól, ezért is várható, hogy Hamilton az ultralágyat nem fogja használni (hacsak a szabadedzéseken elvégzett szimulációk mást nem mutatnak majd), míg a Ferrari a lágyabb keverékekkel is jól bánik.

Bottas tavaly kihasználta a Mercedes motorfölényét és a szélárnyékot, ezzel a harmadik helyről az első ugrott a rajt után! (Fotó: XPB)

VB szempontjából a képlet egyszerű: Hamiltonnak elég célbaérnie, a Mercedes egy második helyre a legrosszabb esetben is jó, Vettelnek pedig innentől nincs más lehetősége, csak a győzelem! Tavaly jó esélye volt a Ferrarinak, de egy elrontott rajt után Bottast nem sikerült megfogniuk, így a naptárba kerülés óta csak Mercedes győzelem született Oroszországban!

Hamilton várhatóan kivégzi a Ferrari és Vettel VB álmait a mostani hétvégén! (Copyright: Charniaux / XPB Images)

Személy szerint, én most sem várok mást, Hamilton győzelemmel fogja zárni szerintem a hétvégét, ezzel végképp ellehetetleníti a már így is kb. teljesen esélytelen Ferrarit és a vergődő Vettelt, de örülnék, ha tévednék, úgy még lehetne értelme a hátralevő futamoknak…

0 válaszok

Hagyjon egy választ

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?