A Yas Islanden fekvő Ferrari World az első Ferrari témájú szórakoztatópark volt a világon

Szerencsés ember vagyok! Azon kevesek közé tartozom, akiknek sikerült eljutni az Abu Dhabiban található Ferrari Worldbe és egy fél napot (durván 4 órát) eltölteni ott. Bármennyire is soknak hangzik, nem volt elég idő arra, hogy mindent kipróbáljak és megnézzek a parkban, mivel rengeteg szórakozási lehetőséget kínál: nagy hullámvasútból mindjárt van 3 (természetesen óriási sorokkal), kerékcsere kihívás, szimulátor, be lehet ülni egy 1997-es Ferrari F310B-be rendes versenyruhában, bukósisakban és lehet fotóztatni, van egy paddock rész, étterem, ahol kiválóan főznek, autó galéria, több bolt, ahol mindenféle csecsebecsét lehet szerezni (a kedvencem a bukósisak formájú persely :)) ), bemutató “körutak”, történelmi, technikai témában stb.

Főbejárat: zárt térben, bazárokkal, kisboltokkal, éttermekkel körülvéve

Azonnal a Formula Rossa fele vettem az irányt, a világ leggyorsabb hullámvasútja, ami ugyan óriási élmény, de nem ajánlom azoknak, akik hát és/vagy nyak problémákkal küzdenek, mert ráerősít. Anno Alonso torzuló arcán mosolygott a világ a sorsfordító 2010-es Abu Dhabi Nagydíj előtt, azt kell mondjam – immár tapasztalatból – hogy más sem néz ki jobban, a gyorsulás elképesztő és rögtön egy olyan bukkanóval indít utána, ahol pontosan tudod, hogy normál fizika szerint el kellene repülj, mint Gagarin, de azt is tudod, hogy nem fogsz és pontosan ez fog fájni a hátadnak meg a nyakadnak. Az idő ráfordítás nem kicsi, Én nem sokkal nyitás után érkeztem a parkba és rövid nézelődés után első dolgom volt beállni a sorba, ami így is majdnem 45 percembe került, majd durván 1,5 perc volt maga a hullámvasút.

Miközben Sorban álltam a Formula Rossa hullámvasúthoz, ráakadtam egy szétszerelt F2000-re, Schumacher első Ferraris VB címét hozó gépére

A hullámvasút után kicsit körbenéztem a parkban, láttam egy mini paddockot, és kiszúrtam a Ferrari világbajnok pilótáit felsorakoztató posztereket/zászlókat/nevezzük, aminek szeretnénk, alant egy részlet:

Vajon Vettel vagy LecLerc kerül fel ide előbb? Vagy Hamilton?!

Ezen felül persze rengeteg különleges Ferrari van kiállítva a parkon belül, mind F1, mind régi és modern sportautók, csak úgy kirakva, mert hát elfér, nem igaz?

F399 – Irvine közel volt vele a VB címhez, Schumacher jó eséllyel megcsinálta volna, ha nem töri el a lábát…
250 GTO – néhány éve egy ilyen modellt árvereztek el irgalmatlan pénzösszegért…
F2002 – az egyik legdominánsabb autó az F1 történelmében
F2002 Belső: csak a kormány annyiba kerül, hogy egy átlag ember vígan elélne abból a pénzből egy jó ideig…

Az egész parkot körüllengi a Ferrari mítosza és pátosza, mindenütt találni valami kis utalást, valami kis érdekességet, még az étterem is, ahol az ebédet elköltöttem, tele volt ilyenekkel:

Il Podio – A Pódium olaszul, kiváló étterem a parkon belül

Az ebéd után gyorsan irány az autó múzeumba, ahol különböző exkluzív Ferrarikat lehet testközelből megcsodálni, alant pár példa:

Ferrari FXX-K, a LaFerrari tovább spécizett változata, amit meg lehet venni, de sosem kapja kézhez a tulajdonos, csak versenypályán használhatja
LaFerrari a fentebb látott FXX-K alapja
LaFerrari Tenso, egy látványos koncepció

Ezek után picit jobban körbejártam a parkot, volt korabeli Maranello, Gokart pálya a fiatal pilótáknak, élmény utazások:

Ilyen lehetett Olaszország a Ferrari születésének idején
Az öreg Enzo Ferrari az Alfa Romeo GP csapatának vezére is volt, a Ferrari eleinte Alfákat tuningolt, mielőtt teljesen saját autók gyártásába fogott
Hangulatos, lassú túra alul, csavarodó őrület feljebb :)
Gokartoznak az ifjú Titánok, ha fizet, bármelyik parklátogató is mehet
Autopornó: Ferrari 458 Italia motor

Utolsó megállóm a Ferrari Store-okba vezetett, ahol mindenféle ajándéktárgyakat, Ferrari parfümöket, modelleket, Legokat, táskákat, mindenfélét lehetett szerezni és valami nagyon különleges is helyet foglalt:

Ferrari modellek, ajándéktágyak a Ferrari Store-ban
Ferrari 500, az ’50-es évek legendája
Puritán belső, nyoma sincs a rengeteg tekerenytűnek, karoknak…

…és hogy milyen élmény a Ferrari World? Nagyon intenzív! :) Az itt töltött durván 4 óra csak arra volt jó, hogy körbeszaladtam, de már ennyiből is érezhető, hogy egy nagyon igényes (persze nagyon drága is), nagyon exkluzív és sok szórakozási lehetőséget kínáló parkról van szó, aki megteheti látogasson el ide, vagy a barcelonai Ferrari Worldbe! :)