Mint TV néző

Csütörtötökön Wéber Gábor osztotta meg a Facebookon, hogy az M4 Sport stábja a helyszínről fogja közvetíteni a Spanyol Nagydíjat. Korábbi emlékeim nem sok jót sugalltak: késő, rossz minőségű hang, nem folytonos adás, de gondoltam, ha ők így döntöttek legyen.

Mikor becsatlakoztam a pénteki szabadedzés közvetítésbe, Zoli egyedül volt, mert Gábor a boxutcában vadászott érdekességeket keresve. Zoli hangja borzalmas volt, alig lehetett érteni, és a motorzaj is elnyomta. Körülbelül fél órás harc után a budai stúdió váltotta fel őt, ahonnan Nagy Dani ésUjvári Máté beszélte végig a maradék órát.

Gondoltam a második edzésre már minden rendben lesz, de mikor újra visszahuppantam a TV elé hallottam, hogy megint Budapestről megy a közvetítés, csak az eddigi duót Szeleczky Ádám egészítette ki. Az amúgy eseménytelen második szabadedzés hármójuk beszélgetésével véget is ért.

Másnap délben útban haza az internetes közvetítést kezdtem hallgatni kis késéssel, amiben Wéber Gabi ecsetelte, hogy a Haas mennyi új fejlesztéssel jött el Barcelonába. Mellette azonban nem Szujó Zoli, hanem tegnap után ismét Ujvári Máté beszélt. Itt kezdtem el először azon gondolkodni, hogy mi történhetett? Gyorsan felkerestem a Boxutca Facebook oldalát, ahol láttam, hogy a tegnap még bizonyosan Budapesten lévő Szeleczky Ádám éppen a barcelonai pálya bejárata előtt liveol. Mivel Zoli még mindig nem szólalt meg, felkerestem a közösségi oldalait. Instagrammon láttam meg a bejegyzését, hogy búcsúzik a közvetítéstől, köszöni szépen az emlékeket. Mire visszaértem Facebookra már tömegek kérték számon a Boxutcától Zoli honlétét. Végül az időmérő előtt jelentették be, hogy többet nem fogjuk látni közvetítésekben.

Mi történt péntek este?

Bőven az időmérő vége után adták ki közleményeiket a felek:

Először az MTVA szűkszavúan nyilatkozta, hogy súlyos szerződésszegés történt, ami ellehetetlenítette a későbbi munkát.
Fél óra Múlva Szujó Zoltán is megszólalt, és részletesebben előadta a tegnapi történéseket:

Miután az első szabadedzés végén belátták, hogy nem tudják orvosolni a közvetítés hibáját, ezért elhatározták, hogy aznap este hazarepül a stáb és a szokásos módon fog zajlani a közvetítés. Szombat délelőtt azonban kérte, hogy a 3. szabadedzésen helyettesítsék, mert nincs olyan fizikai és idegi állapotban, hogy végigbírja az aznapi 3 órás adásidőt. A stúdióból jött a sokak által ismerős válasz:

Rendben Zoli! Nem kell bejönnöd, de vasárnap sem…..

Ezek után Szujó Zoltán benyújtotta azonnali felmondását.

18 év után

Zoli még az RTL Klubnál kezdett Formula 1 közvetítéssel foglalkozni helyszíni riporterként. Itt 2011 végéig dolgozott, mikor a Magyar Televízió megvásárolta a közvetítési jogokat.

Még RTL Klubos riporterként egy nagydíjhétvégéről közvetít

2012-ben még mindig riporter, 2013-tól Mezei Dániel helyett kommentátor lett. Wéber Gábor mellett ő foglalkozott az összes Formula 1-hez köthető műsor elkészítésével, valamint a Hungaroring Zrt. marketing kampányaiban is részt vett.

Ahogy általbán láthattuk őt
És ahonnan hallhattuk őket

Utóda

A holnapi futamon valószínűleg Ujvári Máté fog Wéber Gáborhoz csatlakozni, aki NB1 és Bajnokok Ligája meccseken szokott mikrofon mögött ülni. Később viszont elképzelhető, hogy házon belül, vagy egy újonnan szerződtetett kommentátort fognak a helyére ültetni. Sokan a Formula 1 közvetítés kezdeteitől egészen 2010-ig kommentátorként dolgozó Palik Lászlót szeretnék viszont hallani, azonban ő nemrég kötelezte el magát a TV2-nél.

Zoli megítélése nagyon kettős volt: Sokan az F1-hez való szakmai hozzáértését kérdőjelezték meg, sokan pártatlanságát. Voltak olyanok akiknek a stílusa nem tetszett. Ezekre a vádakra ő nem reagált, nekünk sem tisztünk ezeket sem megerősíteni sem elutasítani. Viszont személyes véleményem, hogy a szabadedzések, főleg a korábban kérdezz-felelek formában akár éjjel közvetített 2. szabadedzések minőségileg sokkalta magasabb színvonalon voltak, mint előtte bármelyik csatorna műsorán.