Josef Newgarden szombaton még örülhetett, vasárnap már nem volt ilyen szerencsés.

A 2019-es IndyCar szezon detroiti állomására érkezett a hétvégén. Az egykoron az autógyártás fővárosának és a Chevrolet hazai pályájának számító metropoliszban a hagyomány szerint dupla fordulót rendeztek.

A pályát a Belle szigeten lévő park útjain alakítják ki, hasonlóan az Ausztrál Nagydíjhoz.
Alattomosabb, mint aminek látszik!

A kettős forduló azt jelentette, hogy helyi idő szerint szombat délelőtt szabadedzésre, időmérőre, délután pedig a futamra került sor, majd vasárnap ugyan ez a menetrend ismétlődött meg.

A közvetítési jogokat megvásárló NBC csatorna sportpolitikája miatt Európában nagyon kevés országban lehet élőben követni az eseményeket, hazánk természetesen nem tartozik a kevés szerencséshez… Mi magunk az IndyCar Hungary oldal élő közvetítésén keresztül tudtuk követni a két esti futamot.

Szombati esőkáosz

Délelőtt napsütéses időben zajló időmérőn Alexander Rossi futotta a leggyorsabb köridőt, mellőle Newgarden indulhatott a repülőrajt után. Az időmérő legnagyobb vesztese Will Power lett, aki csak a középmezőnyből kezdhette volna meg a délutáni 70 körös futamot.

Azonban ebéd után a Nagy Tavak felől megérkezett a vihar! A magyar idő szerint 21:40-kor kezdődő futamot először 30, majd további 40 perccel csúsztatták, hogy megvárják az eső csillapodását. Valószínűleg az NBC időkerete miatt a versenytávot is lerövidítették 70 perc+1 körre (így sem adták végig a futamot….).

A csillapodó zivatarban elinduló mezőny viszonylag tisztán eljött a rajt után, de a nehéz vezetési körülmények miatt gyorsan visszaküldték a Safety Cart (vagy Pace Cart, ahogy ott nevezik). Pár perc múlva újraindították a versenyt. A pilóták hatalmas tempóban szárították az aszfaltot, aminek az lett az eredménye, hogy Marco Andretti megpróbált a slick gumikon a mezőny elé vágni. Heroikus küzdelem következett a kivezető körén:

Palik László szerint Ő FÉRFI!

Scott Dixon balesete miatt azonban újra a pályára hajtott a Safety Car, amely mögött mindenki letudta a kiállást (tankolással együtt!) és száraz pályás gumikra váltottak. A rosszul sikerült időmérő után a futamon remekelő Will Powernek a boxkiállás jelentette a kegyelemdöfést, mivel a rosszul rögzített jobb első kereke önálló életre kelt és leugrott a kerékagyról.

Az addig kénylemesen vezető Rossit a Safety Car alatt előzte meg az egy körrel hamarabb kiálló Newgarden, aki a leintésig megtartotta a pozícióját. A dobogóra végül ő, Rossi, és a volt F1 pilóta Takuma Sato állhatott fel.

Newgarden öröme az esős futam után.

Vasárnapi rodeó

Vasárnap már végig száraz maradt az időjárás. Az időmérőn ismét Newgarden Rossi csata volt, amelyet most előbbi pilóta nyerte meg, közel 3 tizedes előnnyel.

A repülőrajt után 3 kanyart bírt a mezőny az első balesetig, ahol többen is összekoccantak, de csak Tony Kanaan esett ki. 6 körrel később a szombaton is peches Power állt félre a lefulladt autójával, amelyet sikerült betolniuk a pályabíróknak.

A 15. körben az első kiállására igyekvő Spencer Pigot átvágott a korábban F1-ben is versenyző Sebastian Bourdais előtt, aki felöklelte őt, véget is vetve a futamának. A Safety Car után megint útjára indult a mezőny, amely a 33. körig békésen haladt a cél felé.

Ekkor a második kiállásáról visszatérő Josef Newgarden, Alexander Rossi és James Hinchcliffe vezető trió ütközött össze, amely előbbi két pilóta versenyének a végét jelentette.

A verseny legdrámaibb pillanata

A bejövő biztonsági autó miatt a a Dixon-Ericsson-Sato hármas nagyon jó helyzetbe került, át is vették a vezetést. A svéd pilóta, bár Dixont képtelen volt támadni, üldözőit szépen leszakítva őrizte a helyét.

Az utolsó kiállások után az élmezőnyből egyedül Sato csúszott hátra, helyét a hatalmasat hajrázó Power vette át. A korábban balesetbe keveredő Rossi is szépet mentett, hatodik helyig sikerült felzárkóznia.

A bajnokságot a kieső Newgarden vezeti 15 pontos előnnyel, mögötte Rossi, Pagenaud sorrend alakult ki. Folytatás következő hétvégén a texasi oválról!

0 válaszok

Hagyjon egy választ

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?