A szezon véget ért, de a mezőny Valenciában maradt és elindult a 2020-as előszezoni tesztelés. Több érdekes kérdés felmerült a jövő évvel kapcsolatban már most:

  1. Mit kezd a Yamaha az erőhiánnyal?
  2. Mi lesz a Ducatival?
  3. Mire lesz képes Alex Marquez azonos technikával a testvére ellen?
  4. Folytatja-e a Suzuki az előremenetelést?
Marquez Brothers Repsol Honda
Először Repsol Hondán a Marquez fivérek (fotó: MotoGP)

Természetesen a tesztelések nem adnak választ ezekre a kérdésekre, de ezek mind hosszú utak, most kell megtenni az első lépést. A 2. napot is a Yamahák zárták a legjobban 1-2-3-ban fejezték be a napot, Vinalesszel az élen az új gyári Yamahával, az ideje 1:29.849 volt, ez 0.129 másodperccel gyorsabb, mint Quartararo Pole-ja múlt szombatról, de ez csupán statisztika, egy teszten sosem tudhatjuk, hogy ki milyen programot fut, Marquez pl. fasorban sem volt a szombati idejéhez képest (1:30.010 Q2-ben kontra 1:30.556 teszten), mégsem lenne okos leírni az új fejlesztésű Hondát.

New KTM MotoGP Bike
Az új KTM már most egészen bivalynak tűnik! (fotó: MotoGP)

Espargaro viszont határozottan ígéretesnek tűnt az új KTM-el, 1:30.685-öt hozva az időmérős 1:30.908-ával szemben, így a gyári Yamaha mellett a KTM is már most gyorsabb tudott lenni az új fejlesztésű gépével, mint a tavalyival. A gyári Suzukik is új fejlesztésű motorral futottak és a Yamahához hasonlóan, náluk is a motorerő az elsőszámú akadály. Időben egyelőre nem léptek előre, ugyanúgy 1:30.5 körül mozognak, mint az utolsó versenyhétvégén, viszont az új motor tesztje folytatódik Jerezben majd, az első adatok tehát jó irányt mutathatnak!

A Ducati egyelőre nem találja az utat…(fotó: MotoGP)

Sokan nem voltak meggyőzőek ezen a napon: Rossi csak a 9. lett, ez különösen kellemetlen úgy, hogy a csapattársa nyerte a napot ráadásul nagyon jó idővel…Dovi sem találta meg azt a tempót egyelőre, ami nagyon kellene egy izgalmasabb VB érdekében. A Ducati a kasztnival kísérletezik, ami egy elég logikus lépés, tekintve, hogy motorerőből van dögivel az olaszoknál az idők kezdete óta szinte.

Nézzük az időeredményeket egy helyen:

MotoGP pre-season testing 2020 2nd day results
2020 – Valencia előszezoni tesztelés 2. nap

Az előszezoni tesztelés jövő héten hétfőn és kedden Jerezben folytatódik, addig pedig lessétek meg, hogyan áll Marquez Agostini ellen!