A mai napon hivatalossá vált az, amit körülbelül fél éve lehetett tudni, miszerint a Williamsnél Nicholas Latifi fogja átvenni Robert “Giga” Kubica helyét. Az F2 második helyén álló kanadai idén már legalább 7 alkalommal vezethette azt az F1-es autónak becézett járművet, így ő volt a mezőnyben a legaktívabb tartalékpilóta.

Ha a bejelentés nem is okozott meglepetést, a csapatválasztás már igen. Tudniillik ugyanis, hogy a versenyző apja tavaly 200 millió Eurót költött a McLarenre. A hatalmas beruházás ellenére a fiát mégis a másik brit csapat a Williams igazolta le. Az biztos, hogy Norris és Sainz párosa mellé nem szükséges másik fiatal, de akkor is felettébb érdekes a legnagyobb befektető fiának kihagyása.

Mekkora tehetség?

Maradjunk annyiban, hogy távolról sem egy korszakos tehetség, de hasonlítsuk össze eddigi pályafutását csapattársával! Russelnél 3 évvel idősebb, de csak 1 évvel korábban kezdett el komolyabb szériákban versenyezni, hasonló ranglétrákat járt be, eltérő eredményességgel.

Nem akarjuk annyira bő lére ereszteni az összehasonlítást, nézzük táblázatosan:

Hát eléggé egyoldalú! Russel GP3-as és Formula 2-est bajnoki címe eléggé meggyőző. Nem is lehet véletlen, hogy már egy évet “versenyezhetett az F1-ben. Az már más kérdés, hogy fog-e valaha Mercedest vezetni… Latifi ellenben már a 4. szezonját húzta le a Formula 2-ben. Ez sok! Hasonlóan a fiatalabb Marquez testvérhez, nem jelent jót, hogy csak akkor nyerhet valaki címet utánpótlás kategóriában, ha kiöregednek előtte. Latifi esetében pedig bajnoki címről sem beszélhetünk.

A jövőévi Williams miatt valószínűleg teljesen mindegy, de ezek a számok nekünk azt mutatják, hogy a csapat egy újabb Jolyon Palmert igazolhatott le, aki 1-2 évre ki tudja egészíteni a büdzséjüket. Az igazság viszont az, hogy egy fizetős pilóta helyett egy újabb érkezik a csapathoz, akinek több esélye van megközelíteni Russelt. Mert bármilyen rossz is az az autó, két gyenge pilótával mindig is az fog maradni!