Tegnap elég furcsa eset zárta le a második szabadedzést. Az esetet a felügyelők megvizsgálták és Bottast megrovásban részesítették. Őszintén: a hajára kenheti, mert a futam után törlődnek a megrovások és amúgy is a 20. helyről fog rajtolni. De nem ez a fontos hanem az, hogy miért Bottas volt a hibás a tegnapi ütközésnél?

Ricciardo legendás mozdulatai a féktávon történő bevetődés. Erről már a legutóbbi Brazil Nagydíj Kibeszélőjében értekeztünk, hogy ezek látványos manőverek, ellenben elég sok múlik a védekezőn. Ugyanis addig, amíg a támadó fél első tengelye nem kerül egy vonalba a védekező hátsó tengelyével, addig az elől haladónak nem kötelessége 1 autónyi helyet hagynia az ideális íven. Ez természetesen megváltozik akkor, ha a támadó már mellé ért, akkor tényleg leszorításról beszélünk.

Bottas és Grosjean tegnapi esetében az előbbi eset valósult meg. A finn csak úgy tudott a Haas mellé érni, hogy jelentősen beengedte a autót a féktávon. Ezzel a bevetődéssel nem kapja meg a jogot arra, hogy helye legyen a belső íven, Grosjean azt nyugodtan lezárhatta.

2 autó távolságból menő előzni, de ha ütköztök te vagy a hunyó.

Természetesen nem azt mondjuk, hogy az összes ilyen előzés szabálytalan. Örültek lennénk, ugyanis legendás előzések történtek így, de legendás csattanásokat is okozott, ha a támadó úgy gondolta, hogy ő oda beteszi az autót.

Jó napot kívánok! Hát is mi történt?

Összefoglalva: Ha nincs a két autó egy vonalba a fékezés megkezdésekor, akkor a védekező félnek nem kell helyet hagynia maga mellett, ellenben féktávon nem válthat irány! Ez a Verstappen-szabály a 2016-os Magyar és Mexikói Nagydíj után hozták meg. Ebben az esetben, ha ütköznek, akkor 99%-ban a támadó fél lesz a hibás. Azonban ha a két autó egy vonalban van még gyorsulás közben, akkor köteles helyet hagynia maga mellett! Ha ekkor ütköznek, akkor többnyire a védekező fél a hibás, kivéve ha a támadó alulkormányzottan belecsúszik a védekező félbe.

Na itt a védekező volt a hibás, repült is a távirányító…

Mindenesetre egy szezonzáró szabadedzésén már nem oszt nem szoroz, hogy ki hova vetődött be…