November végén megjelent Wéber Gábor könyve, a Forma-1 a 21. században címmel, ami az elmúlt 16 év tapasztalataiból íródott meg. Sok motorsport rajongónak felmerül a kérdés, hogy megéri-e egy több ezer Forintos könyvet megvennie abból a témából, amit teljesen ingyen tud nézni évi 21 hétvégén keresztül. Erre a kérdésre keressük a választ! Az elején leszögeznénk: ez a cikk nem hirdetési céllal íródott, Gábor sajnos nem fizet nekünk…

Miről is szól a könyv?

A 254 oldalas könyv 8 fejezetből áll, amelyek a következők:

  • Az elmúlt 20 év szabályváltozásai
  • Napjaink 10 csapata
  • A 20 pilóta és a szuper licence rendszer
  • Versenyhétvégék levezénylése
  • Csapatok gazdálkodása
  • Hogyan tervezzünk meg egy F1-es autót?
  • A 2019-es szezon versenypályái
  • 4 interjú F1-ben dolgozó magyarokkal

Nem szeretném ellőni a részleteket, mert azért írta meg Gábor, hogy annak valaki nekiüljön és magába szívja a tudást. Ellenben pár gondolatot összeszednék az elolvasás után, hogy aki érdeklődik az kedvet kaphasson a könyvhöz.

Az első 3 fejezet sokak számára ismert lehet, ha követte az elmúlt 3-4 szezont, mert ismeri a csapatokat, a pilótákat, esetleg még a csapatfőnököket is fel tudja sorolni. Igazi rajongó számára ezek nem annyira érdekfeszítők, ellenben azoknak akik csak most kezdtek bele a vasárnap délutáni futamnézésbe fontos olvasmány lehet.

A 4. 5. 6. és 8. fejezet esetében viszont megfordul a kép: ha tényleg érdekel a Száguldó Cirkusz működése, akkor ezek a neked való oldalak! Akik viszont csak időtöltésnek nézik a sorozatot, azoknak ez bizony egy rágósabb rész lehet, mert teljesen más szemszögből mutatja be az F1 világát, mint a köztévé adása.

Kiknek ajánlható?

Azoknak, akik ténylegesen azért ülnek le hétvégente a TV elé, mert szeretik a sportágat, végignézik az edzéseket legyenek azok hajnal 3-kor, vagy este 11-kor és úgy szervezik az idejüket, hogy biztosan hazaérjenek a rajtig. Azok akik tényleg csak hírből ismerik a sorozatot, vagy onnan tudják, hogy kicsoda 1-1 pilóta, mert látták Norrist Twitchen élőben játszani, vagy Hamiltont egy divatbemutatón sétálni, azok szerintem nem fogják tudni értékelni.

Karácsonyra a fa alatt a helye?

Azt mindenkinek magának kell eldöntenie, hogy melyik csoportba tartozik! A legtöbb rajongó biztosan megőrülne, ha egy becsomagolt könyv feküdne a fenyőfa alatt és nem a Forma-1 a 21. században lenne, őket érdemes is meglepni vele. Most a karácsonyi vásárok miatt minimálisan le is van árazva a legtöbb könyvkereskedésben (még mindig nem reklám!). Online rendelve pedig a Budapestiek másnap már mehetnek is érte (tényleg nem reklám). Viszont arra még ajánlatos figyelni, hogy az ünnepek előtt Gábor több dedikálást is tart szerte a városban, egy esetlegesen aláírt könyv pedig még értékesebb lenne!

Az aláírás alapján senki meg nem mondaná, de tényleg Wéber Gábor írta saját kezével!

Gábor azt mondta, hogy ez az a könyv, amit a fiatal énje keresett, hogy megtudhassa, hogyan működik az F1. Látszik, hogy erre az írás közben nagyon ügyelt, mert a szezonális tartalmon túl egy hasznos enciklopédia is lehet a benzinvérűeknek, akiknek teljes szívből ajánljuk a művet!