Karácsony 1. napján “robbant a bomba“, hogy Hamilton F1-es karrierje alatt mennyi pénzt keresett, majd egyből jött a költői kérdés, hogy megérdemli-e? Végigolvastuk a kommenteket, nagyjából fele-fele arányban mondták azt, hogy megérdemli, vagy nem érdemli meg. Ezt a kérdést szeretnénk most mi is körüljárni! Az egész esetet kétféleképp lehet megközelíteni: kívülállóként, és csapatvezetőként. Ezen két nézőpont szerint haladjunk!

Nézőként

Kelet-európai emberként azt olvasni, hogy egy emberek, akinek annyi a feladata, hogy tekergeti a kormányt (Irónia veszély!) évi 40 millió Eurót fizetnek elég elborzasztó. Mégis mi a fenének kidobni annyi pénzt, mikor sorban állnak az ülésért a pilóták? Tiszta hülye ez Wolff…

Hallod! Ha ennyit fizetünk, egy rendes zakót vegyél már fel!

Végigolvasva a pilóták fizetésének listáját (becsült értékek), látszik, hogy Hamiltonnal azonos tehetséggel rendelkező versenyzők (Leclerc, Verstappen és a többiek) töredékét keresik meg a hatszoros világbajnok fizetésének. Ezt nem értik sokan. Miért nem ültetik be mondjuk Leclercet a Mercedesbe, odaadnak neki évi 10 millió Eurót, a maradék 30-ból pedig tovább fejlesztik az autót! Sokaknak ez lenne a logikus lépés, hogy ne költsenek annyit egy pilótára.

Mások írták azt, hogy Hamiltonnak meg kellene köszönnie, hogy ilyen autót vezethet, Wolfféknak pedig vissza kellene élni a helyzettel és direkt alacsony fizetést ajánlani neki! Kapsz 10 milliót, meg az élményt, hogy egy Mercedesben ülhetsz! Na az F1-ben ez nem így megy…

Csapatfőnökként

Nincs olyan vezérigazgató, aki egy ilyen képért ne adná oda az egyik veséjét!

El kell ismerni, hogy napjainkban sőt, nagyjából a 90-es évektől kezdve a pilóták a legjobb reklámarcok! Mindenki gondoljon csak bele mi jut eszébe a Hamilton név hallatán! Ha neki szurkol, akkor az a borzasztóan jó pilóta, aki már öt világbajnoki címet nyert a Mercedessel. Ha ellene szurkol, akkor pedig az a szerencsés brit, akit a Mercedes tett naggyá.

Remélem tudtam érzékeltetni, hogy az elmúlt 7 évben Hamilton és a Mercedes név szinte teljesen összeforrt. A stuttgarti márka legnagyobb reklámarca az F1-es világbajnok pilótájuk! Hamilton esetében pedig további előny, hogy a pályán kívül celebként éli az életét. Ennek következménye, hogy közel annyian ismerik az F1-en kívülről, mint a sorozatból.

Hamilton a divat világába is próbál belekóstolni, megítélését rátok hagyjuk!

A reklámarc mellett viszont az utóbbi 6 év legsikeresebb pilótája is egyben. Az Abu Dhabi Nagydíj Kibeszélőjében már beszéltünk a Mercedes pénzügyeiről. A csapat csak a világbajnoki helyezésük után 66 millió dollárt kaptak, ami nagyobbrészt Hamilton érdeme. Csak ez az összeg fedezni tudja a fizetését. A FOM-tól kapott pénzen kívül pedig rengeteg reklámbevételt hoz a csapatnak:

A csapatlogó és a kötelező Pirelli felirat után az első reklám a Tommy Hilfiger. Nem hinnénk, hogy Bottas miatt…

Természetesen nincs pontos információnk, hogy ezek mennyi pénzt hoznak a csapat kasszájába, de valószínűleg tetemeset! És egyáltalán nem biztos, hogy más pilóta esetén támogatnák az istállót! A Tommy Hilfigernél maradva, mit kezdenének ők mondjuk egy Vettellel?

Összefoglalva: nézőként valami irtózatosan soknak tűnik Hamilton fizetése, de a csapat szempontjából ez egy megtérülő befektetés. Az eredményei, a reklámértéke és az általa hozott szponzori pénz többszöröse a fizetésének. Amíg az eredmények jönnek, egyik félnek sincs oka a válásra és amíg a Mercedes csapat profitot termel, addig Hamilton fizetéséhez sem fognak nyúlni! A jelenlegi körülmények szerint a brit megszolgálja a bérét!