Nem kell azonnal világméretű összeesküvés elméleteket keríteni a történet köré, de elég érdekes titkot tudhattunk meg. Matt Roberts, az F1 elemző csoportjának vezetője tartott tegnap egy online fogadóórát Redditen. Mivel az esemény hajnalban volt, ezért saját világmegváltó kérdéseinket nem tehettük fel, viszont így is nagyon sok jó kérdést kapott. Legérdekesebb viszont az volt, amire a címben szereplő reakció érkezett. Nézzük is!

Roberts csapatának egyik legnagyobb feladata a közönség mozgásának monitorozása. A rendszer lényege, hogy a pályák Wi-Fi hálózata, valamint a mobilszolgáltatók cellainformációi alapján követik a tömeg vándorlását. Ez azt jelenti, hogy nyomon követik, hogy éppen mikor mennek ki a legtöbben a FanZoneba, mekkora sor áll a beléptetésnél, éppen hányan várnak a ToiToi-ok előtt. A megfigyelés anonim, egy ekkora cég rengeteget veszíthetne ha a pozíción kívül személyes adatokat is lekérnének. Nem kell tehát félned, ha éppen a hosszú sorban állás alatt kiírod Facebookra, hogy milyen rossz a szervezés nem fognak fekete autóval érted jönni.

Aki járt már helyszínen az tudja, hogy mekkora tömegnyomor szokott lenni, ha 1-1 pilótát állítanak a színpadra…

A futamok után ezeket az adatokat átnézik és esetleg módosíthatják a rendezvényt a következő évre. Így esett meg, hogy 2019-re a Magyar Nagydíjon a nagyszínpad nem a célegyenes mögött, hanem kicsit fentebb a 13-as kanyarnál került elhelyezésre. A löszfal alatt túl zsúfoltnak találták a helyszínt.

Természetesen egy ekkora rendezvény minden zsúfoltságát ők sem tudják megoldani. Gondolunk itt olyan esetekre, hogy a futam előtti/utáni dugók minden évben a nagydíj velejárói, ahogyan a büfések számába sem tudnak nagyon beleszólni. Mindenesetre érdekes, hogy ezzel is külön csapat foglalkozik az F1 berkein belül, nem véletlen, hogy valami évről-évre változik a helyszíni programkínálatban!

Azért a Hungaroring büféin kívül vannak nagyobb feladatok is! Silverstoneban a kempingek lassan már városokká nőnek…