Hétvégén itt is van az év első 24 órás futama, Amerikából!!!

Épphogy elindult 2020 és máris itt van egy nagyon fontos hétvége, egy legendás futammal. Itthon nem annyira ismert, így összegyűjtöttem Nektek gyorsan a fontos információkat!

Ez a futam régebbi, mint a Le Mans 24 órás?

Nem, az első 24 órás futamot Daytona-ban 1966-ban tartották, míg Le Mans 1923-ban rendezetett először teljes napos viadalt.

Igaz, hogy Ken Miles nyerte 1966-ban a futamot?

Igaz, nem csupán a Ford V Ferrari című film kedvéért alakították így a dolgot :).

Van bármi köze ennek a futamnak a hosszútávú Vb-hez? (WEC)

A korai időszakban a VB része volt a futam, ám lassan több mint 50 éve külön életet él. A futamhoz sem az ACO-nak, sem az FIA-nak semmi köze, az IMSA szervezi.

Milyen kategóriák vannak?

A csúcskategóriát jelenleg a Daytona Prototype (DP) jelenti, de indulhatnak LMP2-es autók is, valamint ott van természetesen a GT autók: GTDaytona és GTLM amik többé kevésbé a GT3-as autóknak felelnek meg. Az LMP1 nem vesz részt a futamon.

…Aha….és akkor mégis miért fontos?

Elsősorban a hazaiak számára érdekes, de korábban több gyártó is győzött Daytona-ban! Legendás gépeket láthattunk versenyezni: Ford GT40, Ferrari 330P4, Porsche 917, 935, 962, Jaguar XJR9, Nissan R92CP! Az amerikaiak mindig is előnyben részesítették a hazai futamokat a külföldiek helyett, kevés viadal lett a nagy vízen túl is elismert. A gyártóknak a verseny történelme és marketing értéke, a pilótáknak pedig az Endurance Triple Crown miatt.

Ki a futam koronázatlan királya?

Pilótaként az amerikai duó Hurley Haywood és Scott Pruer 5-5 győzelemmel, gyártóként a Porsche 22 győzelemmel ezt a 24 órást is letarolta…

Hogy zajlik a futam?

Csütörtökön kategóriánként van egy-egy rövid kvalifikáció, szerdától szombat reggelig pedig összesen 4 szabadedzés. A futam szombaton délután helyi idő szerint 1:40-kor rajtol. Érdekessége, hogy az éjszaka nagyon hosszú ilyenkor a daytona-i télben, korán sötétedik és későn kel fel a Nap…

Várj egy kicsit, Daytona alapvetően egy ovál pálya nem? Komolyan azon mennek 24 órát???

Igaz, hogy Daytona alapvetően ovál pálya, de az első 1962-es 3 órás futam óta van egy belső pályarésze is, ezzel komibálják az ovált, amit egy lassítóval is ellátnak ilyenkor!

Alapvetően egy eléggé egyszerű pálya, de nehéz tökéleteset menni. A sikánban a pályalevágást nagyítóval nézik!