Ma lenne 71 éves az osztrák 3-szoros világbajnok legenda. Lauda tavaly bekövetkezett drámai halála megrengette a motorsportot, beleértve Toto Wolffot és Lewis Hamiltont is.

Üthetném a klaviatúrát napestig és elmesélhetném Lauda életét tövirül hegyire, egy mocskos hosszú cikkben, de inkább rövid leszek és csupán pár dolgot említek: 1976-os balesetéről szinte Mindenki tud, unalomig ismételt történet, de nem szabad kihagyni. Az akarat diadala volt, hogy alig 40 nappal a Nürburgringen elszenvedett majdnem halálos balesete után már versenyzett Monzában. Külön csoda, hogy a 4. helyen ért célba, úgy, hogy saját bevallása szerint rettegett a futam előtt.

Az már csak a történelemkönyvekben állna ékesen, ha meg is tudta volna nyerni az 1976-os vilgbajnokságot. Magáról a Rush filmről is mindenkinek a versenyzői jelenetek jutnak az eszébe, pedig a legerősebb jelenete a lábadozó Laudáról szól. Köszönjük meg Daniel Brühlnek a kiváló színészi játékot is. Ekkor még kijátszotta a Halált, másodjára sajnos utolérte Őt a Végzet.

Kiemelkedőt alkotott azzal, hogy nagyon eltérő versenyautókkal nyert világbajnoki címet: első címe 1974-ben, az utolsó 1984-ben volt, ebben a 10 évben óriásit változott a Forma 1. Szinte összehasonlíthatatlanul eltérő vezetési képességeket igényelt a második és harmadik bajnoki autója. Híres volt precizitásáról az autó beállítását illetően, a stratégiai érzékéről, a modern Forma 1-es bajnokok egyik előfutára volt ezen kvalitásai okán.

Utolsó bajnoki autója már elektronikával, turbómotorral, szénszálas kasznival felszerelve. A ’75-ös Ferrari ezekről még csak nem is álmodhatott.

Lauda nem csupán versenyzőként, hanem üzletemberként is sikeres volt: a saját repülőtársaságán túl, a Mercedes előt a Ferrarinál és a Jaguarnál is dolgozott tanácsadó/tulajdonosként, de az Ezüst Nyíl projekt a legsikeresebb élete során. Legnagyobb sikerének Lewis Hamilton 2012-es leigazolását tekintheti, de a Rosberg-Hamilton csatározást is neki kellett kezelnie a házon belül.

Reméljük örökké ott fog díszelegni a vörös csillag a Mercedes versenyautóin

Halála óta a Mercedes egy vörösre festett csillaggal állít emléket az osztrák zseninek, mi pedig ezzel a rövid cikkel! A Mercedes legutóbbi fejlesztéséről a DAS-ról itt, a heti tesztekről rövid értékelést pedig itt találsz!