Ma délelőtt bejelentette a Ferrari, hogy elakadtak a Sebastian Vettellel folytatott szerződéshosszabbítási tárgyalások. A két fél így 2020 végén elválik egymástól. A szakítás már régóta látszódott, nem is lehetett meglepetés senki számára. A maranelloi közönség ugyanis soha nem bocsátja meg a sikertelenséget, Vettel pedig bennük hagyta a szikét a 2018-as szezon után. Erről bővebben nem szeretnék írni, aki nem tudja a történetet, az homokba dugott fejjel élt az élmúlt 2 évben.

Korábban már írtunk arról, hogy Vettel útja hova vezethet 2021-re. Akkor azt mondtuk, hogy számára a legegyszerűbb a szerződéshosszabbítás lenne. Mint látjuk ez nem jött össze, maradnak neki a középcsapatok. Ellenben most nézzük meg, hogy ki jöhetne a helyére a Ferrarihoz! 3 jelentkezőnk van, akiknek van esélye, hogy beülhessenek jövőre a vörös autóba.

Ricciardo

Az biztos, hogy jelen helyzetben Ricciardo a legjobb pilóta, aki a középmezőnyben vergődik. Ugyan még egyetlen futamot sem sikerült megrendezni, de valószínű, hogy a Renault idén sem lesz dobogóra esélyes konstrukció, ahogy 2021-ben sem. Ennek okairól a teszteket értékelő Kibeszélőben tanakodtunk, hallgassatok bele!

Kvalitásai alapján Ricciardonak egyértelműen helye van egy élcsapatnál, ebben szerintem mindenki egyet is ért. Ellenben házon belüli kihívót is jelenthetne Leclercnek, akivel a Ferrari még 5 évig tervez. Ha valamikor le akarják győzni a Mercedest, akkor nem engedhetik meg, hogy az elsőszámú pilótájuktól csipkedik el a pontokat. Nem mondanánk, hogy Ricciardo házon belül legyőzné a monacoit, de egy kiélezett bajnoki csatában lehet, hogy éppen annyi pontot rabolna el tőle, amennyibe a világbajnoki címe kerülne. Hiába lennének így a mezőny legerősebb pilótapárosa, Binotto helyében nem az ausztrált hívnám fel.

Egy pilótacsere is elképzelhető lenne a két csapat között

Giovinazzi

Második jelöltünk a Ferrari akadémista Giovinazzi. Már csak emiatt is felkerülne a listánkra, de van még egy indok a szerződtetésére: Ricciardoval szemben ő nem jelentene csapaton belüli veszélyt Leclercre. Úgy gondolom, hogy Giovinazzival meg tudná játszani azt a Ferrari, mint Raikkönennel: egy éves szerződéseket kínálnak neki, kimondottan másodszámú pilótának megtartva. Az olasz pedig ezeket elfogadná, mert így legalább dobogóra esélyes autóban ülhet, nem a mezőny végén kullogna egy Alfával, vagy éppen ki is kerülne az F1-ből.

Csakhogy Giovinazzi tavalyi, egyetlen értékelhető szezonja nem sikerült túl fényesre. A nyárig egyetlen alkalommal tudott csak pontot szerezni, a szezon végén pedig hiába győzte le Raikkönent egyre több alkalommal, az autó a mezőny végére esett vissza. Éppen ezért kérdéses a tempója! Ha az idei csonka év elején nem tudja meggyőzni Binottot, hogy képes lenne legalább Bottas eredményeit elérni akkor valószínűleg csak évközi gumiteszteken fog többet Ferrarit vezetni. Én most túlságosan nagy kérdőjelnek találom Giovinazzit, de a Ferrari még kivárhat pár hónapot az igazolással.

Két akadémistával állhatna ki 2021-ben a Ferrari

Sainz

Így marad Carlos Sainz, akit én a legjobb jelöltnek tartanék Vettel helyére. Igazolásában természetesen nem játszik szerepet, de egy Vettel-Sainz cserével a német is egy számára kellemes közegben találná magát az utolsó 2-3 évére. Sainz is megjárt már több csapatot, gondoltuk azt is, hogy a Renault után kútba is eshetne a karrierje, de sikerült megkapaszkodnia, mint a “Best of the rest”. Tempója még kérdéses, mert jó összehasonlítási alapot még nem kapott. Nekem olyan érzésem van, hogy valahol Ricciardo alatt lehet egy picivel, ami ideális lenne a Ferrarinak.

A Ferrari kapna egy erős másodpilótát, akivel még esélyesek a konstruktőri címre, plusz egy hátvédet Leclercnek. Szerintem erre Sainz alkalmas lenne, aki egy erős autóval meg tudna elégedni pár évre. Ez így win-win mindkét félnek. Az üzlet akkor borulhat, ha kiderül: Sainz is házon beli ellenfelévé válna Leclercnek, vagy nem vállalja a másodszámú pilóta szerepét. Akkor vakarhatja a fejét Binotto és nézheti a többi jelöltet.

Cseréljetek mezt ‘oszt jóvan

Szóval én most Sainzra szavaznék, de természetesen nem az én döntésemen múlik, hogy kit szerződtet a Ferrari. A fenti hármason kívül viszont nem tudok más elképzelni.