A legtöbb világbajnoksággal ellentétben a MotoGP még nem adott ki hivatalos idei naptárat. Ezt a héten tervezik megtenni, viszont addig is hullanak ki a helyszínek. Éppen a cikk írásakor lett hivatalos, hogy Mugelloba sem látogat el a mezőny idén. Az ok egyszerű: nézők nélkül nem tudják kigazdálkodni a futamrendezési költségeket a pálya tulajdonosai.

Mugello így csatlakozott Katahoz, Austinhoz,Mexikóhoz, Finnországhoz, Silverstonehoz Assenhez, és a Sachsenringhez, mint helyszínek, ahova idén biztosan nem látogat el a sorozat. Szomorú belegondolni, hogy mostanra már Amerikát és a Távol-Keletet is megjárta volna a sorozat, amely Németországba, Marquez legdominánsabb pályájára tartana éppen.

Az idei év eredeti versenynaptára

A megoldást, hasonlóan az F1-hez, itt is a dupla futamokban látja a Dorna. Egy előzetes naptárat már ki is adtak, de azóta több módosítás is született, az utolsó ugye éppen ma. Az viszont egy hivatalos lista nélkül is elmondható, hogy a bajnokság nem nagyon fogja elhagyni a kontinenst idén. Mi több, egy teljesnek mondható (8 futamos) szezont is meg tudnának tartani mindösszesen a spanyol és az olasz pályákkal.

Szerencsére 1-2 helyszín még színesíteni fogja a bajnokságot, amely valószínű, hogy így fog végső alakot ölteni:

 1. Július 19 – Jerez
 2. Július 26 -Jerez
 3. Augusztus 9 – Brno
 4. Augusztus 16 – Red Bull Ring
 5. Augusztus 23 – Red Bull Ring
 6. Szeptember 13 – Misano
 7. Szeptember 20 – Misano
 8. Szeptember 27 – Aragon
 9. Október 4 – Aragon
 10. Október 11 – Le Mans
 11. Október 25 – Barcelona
 12. November 8 – Valencia
 13. November 15 – Valencia
Mugelloban idén nem borulnak sárgára a domboldalak

Ezek a valószínűsíthető európai helyszínek. Ezeken túl, a Dorna nem zárta ki, hogy decemberben egy gyors közel-keleti és kelet-ázsiai túrát szerveznének Katar-Thaiföld-Malajzia összetétellel. Ez a kirándulás viszont a csapatok anyagi és a célországok jogszabályi helyzetétől nagyban függ. Az alacsonyabb kategóriák Katart kivéve minden helyszínre kísérnék a MotoGP-t.

A hivatalos naptár csütörtökön várható, reméljük a most felvázoltnál csak több helyszínnel. Addig viszont nézzünk egy videót arról, hogy az F1 azonos pályán mennyit verne a MotoGP-re?