Miután a Kunos 2018-ban dobta az eredeti Assetto Corsat, 1 éven belül meg is jelent PC-re, a mind fizikában, mind grafikában erősen javított Competizione. A második kiadással az iRacing sikereiből akartak kicsit kihasítani maguknak. Bevezetésre került a játékon belüli pilótaértékelés, lézerscannelt pályacsomagokat adtak ki, a Blancpain mezőnyétől pedig rengeteg telemetriai adatot kaptak, hogy az autó a lehető legélethűbb irányítást kapják.

Hatalmas vitákat szokott szülni, ha valaki egymással közvetlenül össze akar vetni két szimulátort, szóval most ettől eltekintenénk. Viszont azt el kell ismerni, hogy az rFactor 2, iRacing, Competizione trióból egyértelmű, hogy az utóbbi néz ki a legjobban. Ez a grafikai plusz viszont megkéri az árát, ugyanis eszméletlenül magas gépigénye van a programnak. No nem a minimum, mert azért az egészen elfogadható, még a magas processzor igény mellett is, hanem az ajánlott. Az a hardver, amivel ki tudod hozni a fenti képen látható grafikát, bizony elég borsos árú.

A szemed a gyönyörtől, a GPU-d a terheléstől könnyezik

1 évvel a PC-s megjelenés után most kedden (06.23.) fog megérkezni konzolokra a játék. Ismerve azt, hogy az Unreal engine nem valami optimalizálható darab, előre féltünk. Az eredményeket látva joggal. A 4 jelen generációs konzol ugyanis az alábbi teljesítménnyel tudja futtatni a játékot:

  • Xbox One: 900p 30 fps
  • PS4: 1080p 30 fps
  • Xbox One X: 2160p 30 fps vagy 1080p 60 fps
  • PS4 Pro: 1800p 30 fps vagy 1080p 60 fps

Senkinek nem szeretnénk elvenni a szórakozását, de ezen számok alapján sima Xbox One-ra biztosan nem vennénk meg a programot, ahogyan a 30 fps-t adó grafikai beállítást is maximum a fotó mód alkalmával használnánk. Sajnos konzolokon a VR támogatás és az a minimális moddolási lehetőség is elveszik, amit a PC-s felhasználók élveznek.

Még nincs hír arról, hogy az elméletileg év végén érkező PS5 és Series X-re érkezik-e a játék (szinte biztos), de kíváncsiak lennénk az ott nyújtott teljesítményére. A Kunosnak addig pedig jó optimalizálást és autó modellezést kívánunk, mert pár prototípust és formaautót is szívesen fogadnánk a játékukban.