A tegnapi nap folyamán mindkét KTM-es csapat bejelentette a 2021-es pilótafelállását: a gyári alakulatnál folytatja az eddig még egyetlen királykategóriás versenyt sem futó 2020-as újonc Brad Binder, hozzá pedig csatlakozik a tavaly debütáló Miguel Oliveira. A gyári KTM ezzel teljesen lecserélte a pilótafelállását.

Binder és Oliveira egyébként jól ismerik egymást, két szezonon át csapattársak voltak a KTM 2017-ben induló Moto2-es projektjénél. Mindkét szezonban a portugál pilóta kerekedett felül a dél-afrikain, 2018-ban egész a világbajnoki ezüstig jutva. Ezt az eredményt egyébként Binder is összehozta egy évvel később, bár ekkor Oliveira már a GP-ben birkózott a Tech 3 KTM-mel. Érdekesség, hogy kettejük közül Binder az, aki világbajnoki címmel is rendelkezik: 2016-ban megnyerte a Moto3-as szezont. (Oliveira egy évvel korábban ebben a géposztályban is ezüstérmet szerzett, majd feljebb is lépett a Moto2-be.) Azt mindenképpen jó látni, hogy a KTM ezzel a gyári lehetőséggel a tőlük telhető legtöbbet igyekszik nyújtani a kineveltjeinek.

2019 óta a Tech 3 privát csapat KTM-re cserélte a Yamahát. Az Oliveira-Lecuona párosból a húsz éves spanyol is megkapta a hosszabbítást, mellé pedig egy igazi veterán érkezik 2021-re a futamgyőztes és 9-szeres dobogós Danilo Petrucci személyében. A KTM Motorsport igazgatója Pit Beirer arról biztosított mindenkit, hogy bár a gyári KTM és a Tech 3 papíron két külön csapat, valójában egy nagy családról beszélünk, ahol 2021-ben mind a négy pilóta egyforma technikát fog kapni. Petrucci így kifejezetten jó mérce lesz a három fiatalnak.

Petruccinak 2 év adatott meg gyári motoron

Zárásként jegyezzük meg, hogy fentebb felsoroltuk a KTM-es csapatok mind a négy 2021-es versenyzőjét, és egyiket sem Pol Espargarónak hívták. Hogy hol folytatja a spanyol? Pletykák persze keringenek egy Repsolos lehetőségről, de semmi sem hivatalos még. Annyi bizonyos, hogy Espargaro az évek során bőségesen megdolgozott egy nagyobb lehetőségért, és a KTM sem valószínű, hogy önszántából vált volna meg elsőszámú pilótájától. Kíváncsian várjuk, mi lesz Pol Espargaro sorsa! Van egy olyan sejtésünk, hogy a fiatal Marquez nem fog örülni a döntésnek.