Eléggé hányattatott úton állt össze az F1 idei naptára, amely a világjárvány miatt az előre tervezett helyszínek ötödét érinti csak. Szerencsére a sok Grade 1-es minősítésű európai pályának, még a jelenlegi helyzetben is sikerül egy előre láthatólag 16-17 futamos naptár elkészítése. Csakhogy a futamok megoszlása miatt az FIA saját sportszabályzata első látásra nem ismerhetné el azt világbajnokságnak.

Az FIA világbajnoki kritériumaival már tavaly ősszel a WTCR kapcsán foglalkoztunk, de gyorsan elevenítsük fel a pontokat:

  • Minimum 2 gyári hátterű csapat vesz benne részt
  • Minimum 8 versenyhétvégéből áll a szezon
  • Legalább 3 kontinensen megfordul a szezon során
A továbbiakban bejelentett versenyek szinte biztos, hogy a Bahreini és Abu Dhabi Nagydíjak lesznek, akár duplázva

A jelenlegi naptárra rápillantva láthatjuk, hogy eddig csakis kizárólag európai helyszínek kerültek bejelentésre. Az amerikai túra lefújva, Ausztráliába se mennek már, ahogyan a Távol-Keletre sem. Így nem is teljesülhet az utolsó, az FIA sportszabályzatának 2.4.3.B.I. pontja, amely előírja a 3 kontinens meglátogatását a világbajnoksághoz történő elismeréshez. Csakhogy…

Biztosan tudjátok, hogy nem tartjuk az FIA-t a legkifinomultabban működő szervezetnek, de erre a kérdésre pont van kidolgozott válaszuk. Az előbb említett pont után nem messze találjuk meg ezt a sportszabályzatban. Lényege, hogy az FIA megadhatja a globális státuszt azoknak a bajnokságoknak, kupáknak és eseményeknek, amelyek bizonyítottan hosszú időn keresztül világbajnoksággént üzemeltek. Magyarul ha a sorozat tradicionálisan világbajnokság, akkor a helyszínek lecsökkenése nem kell, hogy ezen státusz elvesztésével járjon. Az F1-t így nem lenne szükséges Európa bajnoksággá minősíteni az idei évre. Ez különösen igaz a jelenlegi helyzetre, amelyben sem a futam rendezőket, sem a megrendelőket nem lehet hibáztatni a verseny elmaradása miatt.

Az FIA GT Világkupa egy jó példa erre a szabályra, mert egyetlen helyszínen rendezik csak meg: Makaóban

Az F1 2020-as évada így hivatalos elismerése szerint világbajnokság lesz, a sorozat győztesét világbajnoknak fogja elismerni az FIA.