A mai nap során hivatalosan is megerősítette a Repsol, hogy a Jerezben nagyot bukó Marquezt Stefan Bradl fogja helyettesíteni a hétvégi Cseh Nagydíjon. Ez azt jelenti, hogy hétfői nap során ismételten megműtött spanyol világbajnok még kevésbé érzi magát készen a bevetésre, mint az Andalúz Nagydíjon. Akkor ugye az időmérő után adta fel a futamot.

Bradl már tavaly is helyettesítette Lorenzot sérülései miatt. Idén ismét lehetőséget kap

Természetesen Marquez eltökélt, hogy mihamarabbi visszatéréssel még mindig esélyes a bajnoki címre. A jelenlegi 50 pontos hátrányát egy tavalyi formában lévő Marc rendes naptárral könnyedén ledolgozná. Idén viszont semmi sem normális. A naptár hossza is rövidített, valamint Marquez sérült kezével sem várható el az elmúlt években látott dominanciája.

A jelenlegi naptártervezettel 11 futam van még hátra a szezonból:

  • Brno
  • 2 Red Bull Ring
  • 2 Misano
  • Barcelona
  • Le Mans
  • 2 Aragon
  • 2 Valencia
Quartararo már a második szezonjában bajnok lehet. A technika és az egykörös tempója megvan hozzá

Marquez esélyeinek számolásakor nézzük egy elég rossz, de nem kizárhatatlan esetet: csak szeptemberben tud visszatérni, Quartararo pedig addigra 100 ponttal fog rendelkezni. Ez annyit tesz, hogy kihagyja a Cseh, valamint a két Osztrák Nagydíjat, Quartararo pedig dobogós lesz minden versenyen. Ausztria amúgy is a Ducati hazai pályája, Dovinak illene beköszönni.

Marqueznek így csak 8 futama lesz ledolgozni a hátrányát. A MotoGP pontrendszere alapján a győztes csak 5 pontot hoz a második és 9-t a harmadik helyezettel szemben. Ez azt jelenti, hogy a visszatérő spanyolnak nem lesz a saját kezében a sorsa, csakis Quartararo hibái mellett lehetne idén bajnok. Abba pedig már bele sem mennék, hogy esetleg Rossi egy kis márkatársi segítséggel törlesztené az 5 éves kölcsönét.

A visszatérésének legnagyobb kérdése az erőnléte lesz

Egy újabb esés akár a karrierjébe kerülhet, ezért nem is ajánlatos kapkodni a visszatéréssel, de ha szeretne valamit az idei szezontól, akkor Spielbergben ott kell ülnie a 93-as motoron. Pontokat kell szereznie, mert Quartararo vészesen távolodik, a 75 pont pedig a már szinte behozhatatlan egy sérült karral 10 futam alatt.