A tegnapi napon merült fel, hogy 2021-től az FIA egy technikai direktívával megtiltaná az időmérős motormódok használatát. A “party módok” a mostani turbókorszak igazi velejárója, ami egy motor élettartamában kb. 20 körre extra teljesítmény leadását teszi lehetővé a befecskendezés-gyújtás-elektromos rásegítés változtatásával. Nagyon nehéz konkrét értéket mondani, de valahol 40-60 Le többletet képes ilyenkor a motor leadni.

Több Kibeszélőnkben is elmondtuk, hogy a Mercedes kifejezetten sokat nyer ezzel a motorbeállítással, innen az 1 másodperces előny. De sokkalta érzékletesebb a Williams szereplése: időmérőn könnyedén bejutnak a Q2-be. Russel idei átlagos időmérős helyezése a 14. hely. Futamon viszont, ahol ugye nincs időmérős motormód, mert megfőne, az Alfákkal csatázik a 17-18. helyért. Ennyit jelent az a plusz teljesítmény.

Russel idei látványosan jó teljesítménye nagyban köszönhető a Mercedes motorfölénynek.

Minden valószínűség szerint arról van szó, hogy 7 év után már az FIA-nak is kellemetlen, hogy az élmenőkhöz képest nincs rivális 1 másodpercen belül. De az, hogy a Spanyol Nagydíj után, a szezon kellős közepén megváltoztatják a szabályokat, egyszerűen unfair az addig jó munkát végzett gyártókkal szemben. Elköltöttek kb. $150-$225 milliót az idei technika kifejlesztésére és egyszer csak azt mondják, hogy nem használhatják az egyik verseny után ezt a funkciót. Ez nem lehet a sport része. Amilyen szabályok szerint megkezdik az évet, olyanok szerint tessenek azt befejezni kivéve, ha kiderül róluk, hogy súlyosan balesetveszélyesek.

Legutóbb 2018-ban volt szezonközi változtatás, nem vált a sportág előnyére

Az FIA igenis várja meg az idei szezon végét, ha ennyire radikálisan akarja átalakítani az erősorrendet, mert ezen az év végi szponzorpénzek dollár milliói fognak múlni. 2021-re már olyan motormódokat hoz, amilyet akar, akkorra már fel tudnak készülni a gyártók… És ami a legrosszabb, hogy ez még csak közel sem lenne elég a Mercedes megállításához.

Legutóbbi Kibeszélőnkben az évközi változtatásokról szóló részlet: