Augusztus utolsó előtti hétvégéjén, közel 5 hónap csúszással elrajtolt az TCR Európa kupa, amely a kontinensen ragadt WTCR-rel hasonló programot fog idén futni. A tavaly közel 30 fős mezőny idén 22 állandó nevezőt számlál, akiket olyan beugrók egészítenek ki, mint Nestor Girolami. A legnépszerűbb autó idén is a Hyundai i30 lett, mögöttük a Peugeot 308-ak és a Honda Civicek armadája következik. Őket még pár RS3 egészíti ki, valamint egyetlen árva régi Cupra. Az új Leon Competiciónt és a régi Golfot senki nem vitte pályára, ahogyan a Renaultok is kikoptak a mezőnyből.

Az elmúlt két évben bajnokesélyesnek számító M1RA sincs már ott a rajtrácson. Tavalyi két pilótájuk közül Luca Engstler a WTCR-ben folytatja saját csapatával, amíg Szabó Zsolt idén már tesztelt az i30-al, de versenyen még nem indult. Így a TCR Közép-Európában induló Borkovich az idei egyetlen pilóta, aki versenyen is vezethetett már idén Michelisz Norbi csapatában. Hogy még terveznek-e beugróként szerepelni valahol, nem tudjuk.

Nem tudjuk, hogy mikor láthatjuk újra versenyben Zsoltiékat.

A M1RA kiesésével és Zengőék fellépésével a WTCR-be egyedüli magyarként Nagy Dani fog teljes szezont futni a bajnokságba. Dani tavaly az év közepén távozott Micheliszéktől, idénre mégis “kapcsolatban maradtak”, mivel a BRC-nél kapott ülést, amelyik csapattal ugye tavaly világkupagyőztes lett Norbi. A pár előszezoni tesztet követően nagyon jól is indult nekik a szezon, Dani rögtön az élen nyitotta az első edzést.

Merthogy ezen sorok írásakor a Paul Ricardon már lement az első szabadedzés sőt, lassan kezdődik a második is. A rövidített nyomvonalon Dani 3 századdal szerezte meg az 1. helyet. A saját és a későbbi WTCR-es erőviszonyok megítélésében is érdekes lesz a hétvége eredménye. A TCR autók BoP-jét ugyanis némileg átszabták. Tudjuk, hogy soha nem lesz tökéletes a rendszer, éppen ezért kíváncsiak leszünk a könnyített, de lefojtott i30-ra.

-20 kg-al könnyebb, cserébe viszont 9 Le-vel gyengébb lett idénre a Hyundai

Az Európa kupa idén 6 fordulós lesz:

  1. Paul Ricard Augusztus 21-23
  2. Zolder Szeptember 11-13
  3. Monza Szeptember 25-27
  4. Barcelona Október 9-11
  5. Spa Október 22-24
  6. Jarama November 6-8

A versenyeket a TCR TV YouTubeon élőben közvetíti, legjobb tudomásunk szerint a Sport TV idén nem vette meg a közvetítési jogokat.