Az unalmas hét talán legnagyobb F1-es eseménye volt a szerdai napon megejtett Ferrari Juniorok tesztje. A 2018-as SF71H-val kb. 2 órát körözhettek fejenként az F2-ben vitézkedő fiatalok. Egyértelmű felkészítés ez számukra arra, hogy jövőre, vagy esetleg egy év múlva debütáljanak az F1-ben is. Ehhez viszont nekik és társaiknak is szükséges egy fontos dolog: a Super Licence.

Verstappen 2015-ös érkezése után szigorított eljárásban 40 pontot kell szerezniük 3 év alatt a versenyzőknek, hogy kiváltsák azt, valamint a 18. életévüket be kellett tölteniük. Természetesen még más követelményei is vannak a Super Licence-nek, mint a B jogsi és egy elméleti vizsga, de ezek már csak formalitások egy bajnokság megnyerése mellett. Nézzük tehát, hogyan állnak a pilóták ezekkel a pontokkal! Kezdjünk először az F2-es élmenőkkel.

VersenyzőJunior programEddigi pontok számaSzükséges év végi helyezés
Mick SchumacherFerrari40Már van Super Licence
Callum IlottFerrari25Legjobb 4
Christian LundgaardRenault39Legjobb 7
Robert ShwartzmanFerrari60Már van Super Licence
Nikita Mazepin33Legjobb 7
Yuki TsunodaRed Bull24Legjobb 4
Guanyu ZhouRenault14Legjobb 4
Dan TicktumWilliams26Legjobb 5

Látható, hogy az F1-be vágyó Tsunodának kellene a legjobban összekapnia magát, különben még egy évet ad Kvyatnak. Mazepin és Lundgaard szinte biztos, hogy megszerzi a szükséges pontokat, de helyet nem hisszük, hogy találnak maguknak. Az orosz állítólag a Haasnál jelentkezett be egy esetleges ülésre. Vicces módon Ilott csapattársa lehetne, ha ez összejön.

Az Orosz Nagydíjon nagyot bukó Aitken-Ghiotto párosnak már ki van váltva az igazolványa. Hozzájuk csatlakozik még Sette Camarra is.

Egy sorozattal lejjebb tekintve az F3-as mezőnyben is több olyan pilóta vitézkedett, akiknek máris kigyűltek a szükséges pontjaik. Azt viszont meg kell említenem, hogy az eredeti kiírással ellentétben az F3-as bajnoki cím önmagában nem ad elég pontot az F1-be kerüléshez. Mivel viszont nem itt kezdődik a versenyzők pályafutása, ezért a korábbi előéletükkel már biztosan megvan a szükséges számú egység is az idei élmenőknek.

VersenyzőJunior ProgramMegszerzett pontok száma
Oscar PiastriRenault48
Theo PourchaireSauber (Alfa)37
Logan Sargeant23
Frederik Vesti45
Liam LawsonRed Bull37
David Beckmann17
Jake Hughes26

Piastri és Vesti akár egyenes úton is mehet az F1-be, de természetesen ennek az esélye erősen konvergál a 0-hoz. A többiek előtt ott áll a jövőévi F2-es bajnokság, ahol illene az élmezőnyben teljesíteniük, hogy fellépjenek még egy kategóriát. Már eleve arra is kíváncsiak leszünk, hogy kik és hova tudnak majd leszerződni a Formula 2-es mezőnybe. A Ferrari juniorok várható távozása, valamint a 1-2 kiöregedő, vagy nagyon gyenge pilóta kihullása a mezőny harmadát teljesen kicserélheti.

A fiatalokon túl még pár kevésbé egyértelmű jelöltet is nézzünk meg, akik bekerülhetnek az F1-be! Az IndyCar-ból valószínűleg Dixon, Pagenaud és Newgarden is átülhetne, ahogy Rossinak és Satonak is meg van még a licence. Japánból érkezhetne még Naoki Yamamoto, aki tavaly már tesztelt F1-es autót, valamint Nick Cassidy, aki a Super Formula és a Super GT többszörös bajnoka. De természetesen az ő debütálásuk is szinte esélytelen, csak gondoltam a poén kedvéért megírom.

Scott Dixon 41 évesen debütálhatna az F1-ben!